Mocarze z Prioratu ~ Degustacja w Ambasadzie Hiszpanii

Minął już miesiąc od degustacji zorganizowanej przez Hiszpańskie wina w Ambasadzie Hiszpanii. Urodzony w tym kraju, a stacjonujący w Polsce sommelier Julio César Sobrino zaprezentował nam, jak to teraz młodzież mówi, petardy. Mniejsze lub większe ale przeważnie petardy. Oto sześć z nich.

© vinicoladelpriorat.com

Vinicola del Priorat l’Obaga 2015
Pierwsze z degustowanych win, a więc relatywnie najlżejsze. Macerowany 20 dni i nie tknięty beczką kupaż garnatxy i syrah to czysta ekspresja owocu. Pierwsze skrzypce grają tu jagody, czereśnie, maliny i wiśnie w syropie z delikatnym niuansem świeżo zmielonej kawy. W ustach wino jest przestrzenne i wypełnione mocno skoncentrowanym owocem (wiśnie, czereśnie), któremu towarzyszy świetna kwasowość i niemęczące taniny. Importerze, to wino cię szuka!

© lavinia.es

Meritxell Pallejà Nita 2014
Kolejny nie dotknięty beczką kupaż – tym razem garnatxy, samsó, cabernet sauvignon i syrah. Ziemista mineralność, mokka i fiołki dominują w nosie nad owocem. W ustach odwrotnie – do głosu dochodzą dojrzałe czarne porzeczki, czereśnie i wiśnie. Do tego przydająca lekkości kwasowość, dzięki czemu mamy wino bogate, lecz pełne finezji, niczym koronkowa tkanina. Nitę kupicie w La Vinotheque.

© masdoix.com

Mas Doix Les Crestes 2015
Tu z kolei mamy kombinację garnatxy, samsó i syrah. W pierwszej kolejności wyczujemy pochodzące z 8-miesięcznego dojrzewania w beczce skorupki orzechów, do tego czarny pieprz i niuans skórzasty. Aromaty owoców leśnych mają już bardziej konfiturowy charakter. Wino jest też bardziej krągłe, dość wyraźny alkohol daje wrażenie ciepła, a na finiszu pojawia się dość wyraźniy likierowy niuans. Nie do końca to wszystko trafia w mój gust, nie można jednak temu winu odmówić świeżości i z pewnością spodoba się niejednemu miłośnikowi wina. Ono też szuka importera!

© quierovinos.com

Coca i Fitó Samsara 2014
Samsarę zna pewnie spora część fanów hiszpańskich win. W kupażu znajdują się te same szczepy, co w winie numer dwa. Dojrzewające we francuskiej beczce 12 miesięcy wino jest jak mocna kawa z leżącą obok kostką gorzkiej czekolady. Jest jednak w Samsarze też mineralna przestrzenność i soczysty owoc spod znaku czarnych porzeczek, śliwek i jagód. Butelkę kupicie w El Catador.

© catalandelights.com

Celler Burgo Porta Mas Sinén Negre 2009
I znów mamy kupaż garnatxy, samsó, cabernet sauvignon i syrah, i znów wszystko dojrzewało 12 miesięcy w dębie z Francji, jednak to wiek wina definiuje charakter. Jest ono dużo potężniejsze, niż poprzednicy. Ten mocarz pełen jest balsamicznych, korzennych i kawowych nut, a alkoholowe ciepełko lekko i przyjemnie drażni język wespół z wciąż żywymi taninami. Jest tu też dobrze zaznaczona klasyczna dla win z Prioratu ziemista mineralność i zbalansowana kwasowość, a nade wszystko nadal świeży owoc. Z taką strukturą można dać temu winu jeszcze sporo czasu. Sprowadza je Catalan Delights.

© vallllach.com

Celler Vall Llach Porrera Vi de Vila 2012
Prestiżowej winnicy Vall Llach raczej nie trzeba nikomu przedstawiać, a jeśli trzeba, to może od razu powiem, ze takiego wina warto spróbować chociaż raz w życiu. Winopijcy o zasobniejszym portfelu mogliby nawet więcej niż raz, bo mamy do czynienia z butelką z najwyższej półki. 5-letni duet samsó i garnatxy jest najbardziej eleganckim przykładem wina z Prioratu, jakie mieliśmy na degustacji, choć też najcięższym. Jest wyraźny obowiązkowy mineralny niuans i krągłość tanin, a 15,5% alkoholu dyskretnie wycofało, aby zrobić miejsce eleganckiej i nie przeładowanej treścią kompozycji apetycznych aromatów kawy z mlekiem, mocno czekoladowego brownie oraz świeżych jagód i jeżyn. Wino jest dostępne w Winkolekcji.

Różne siedliska i metody winifikacji nie spłycają win z Prioratu do jednej, książkowej definicji. Wszystkie degustowane przykłady potwierdzają jednak, że tym, co się powtarza w niemal wszystkich egzemplarzach to niepodrabialne, mniej lub bardziej wyraziste mineralne niuanse, relatywnie wysoki alkohol, wreszcie solidna porcja tanin zintegrowanych z soczystym owocem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s