Toskania ready to drink ~ Trzy wina od Silvio Nardiego z 13 Win

Z winami to jest tak, że często mamy do czynienia z takimi, które w tym momencie nie robią na nas większego wrażenia, bo są niedojrzałe, a więc szorstkie i częstują nas niekoniecznie przyjemnymi „zielonymi” aromatami. Możemy jednak z dużą dozą pewności stwiedzić, że potencjalnie niektóre wina będą wybitne, ale dopiero za parę lat. Możemy to stwierdzić degustując je na długo przed osiągnięciem przez nie tak zwanego peaku, czyli szczytu ich możliwości, roku, w którym wino osiągnie swoją najpełniejszą ekspresję. I oczywiście możemy je kupić za horrendalną cenę z nadzieją, że za te parę lat sprzedamy je za cenę jeszcze bardziej horrendalną, alternatywnie – czekamy na ten moment, kiedy sami je otworzymy i wypijemy. Ale komu by się chciało czekać? Oczywiście znajdą się i cierpliwi, ale w epoce natychmiastowej konsumpcji wszystkiego, z czym się stykamy, kupujemy butelkę, żeby wypić jej zawartość jeszcze dziś wieczorem albo w niedługim czasie. No bo co, jeśli zmieni nam się gust i ta długo wyczekiwana butelka być może ucieszyłaby tych nas z przeszłości, ale tych nas obecnych tu i teraz – już niekoniecznie? Albo, nie daj Boże, przegapimy ten efemeryczny peak?

Znany w winopisarskim półświatku Robert, współautor bloga Nasz Świat Win, należy, jak się zorientowałam,  do grona tych cierpliwych i posiada właśnie parę takich nietanich butelek, które ma zamiar otworzyć dopiero za jakiś czas. Życzę powodzenia i mam nadzieję, że w mniej lub bardziej odległej przyszłości będziemy mieli okazję poznać Wasze wrażenia :) W każdym razie, ten sam Robert na jednej z komentowanych przez siebie degustacji w zlokalizowanej na warszawskim Grochowie winiarni 13 Win, przedstawił nam kilka butelek od producenta Tenute Silvio Nardi. Część win miała młodzieńczy charakter i była gotowa do picia właśnie w takim wydaniu, część była droższa, ale z owym wartym cierpliwości potencjałem, wreszcie część plasowała się na średniej półce cenowej i właśnie te wina w roku 2016/2017 mają swój najlepszy czas. Oto trzy propozycje prosto z Toskanii dla kąpanych w gorącej wodzie (czyli takich, jak ja) winopijców.

Tenute Silvio Nardi Chianti Colli Senesi DOCG
To Chianti jest kupażem sangiovese grosso (85%), merlota (10%) i lokalnego colorino (5%), rosnących na wysokości 250 m n. p. m. Fermentacja i maceracja trwały 15 dni w temperaturze poniżej 30°C, po czym wino dojrzewało przez 4 miesiące w slawońskim dębie, który jest zdecydowanie mniej aromatyczny niż dąb francuski czy amerykański. Dzięki temu wino ma większą szansę zachować świeżość owocu. Z drugiej strony nie można o tym winie powiedzieć, że jest proste czy jednowymiarowe. Dostajemy bardzo przyjazną w odbiorze i świeżą, a jednocześnie złożoną kompozycję kosza czerwonych owoców i śliwek podsypanych śródziemnomorskimi ziołami i li tylko wygładzonych minimalnym wpływem beczki. Cena: 55 zł

 

Tenute Silvio Nardi 43° Toscana IGT
To wino zrobione zostało z 40% sangiovese, 40% merlota i 20% petit verdot, których krzewy rosną  a nieco wyżej położonych parcelach (240-380 m n. p. m.). Czas fermentacji i maceracji był taki sam, jak w poprzednim (i następnym) winie, ale w nieco niższej temperaturze (poniżej 28°C). Dojrzewanie w dębie trwało 4 miesiące. Efektem jest wino najbardziej zbalansowane z całej trójki. Co to oznacza? Owoc jest pełny i dojrzały, a jedyne „zielone” nuty to aromaty świeżych (ale również suszonych) przypraw, do tego kwiatowe tło, dobrze ułożone taniny, aksamitna tekstura i smak, który długo pozostaje w ustach. Mój faworyt. Cena: 52 zł

 

Tùran Rosso Sant’Antimo DOC
Coś dla fanów większej ilości beczkowych aromatów w winie. Ten kupaż jest zdominowany przez mocarne petit verdot (40%), resztę odmian stanowią sangiovese (30%), syrah (20%) i colorino (10%). Tùran jest już nieco poważniejsze w charakterze. Krzewy wszystkich odmian rosną na wysokości około 350 m n. p. m. Fermentacja i maceracja trwały nieco dłużej, bo 20 dni w temperaturze poniżej 28°C, dłuższe było też dojrzewanie (6 miesięcy), a odbywało się częściowo w nowych i używanych francuskich barriques. Mamy więc sporo dojrzałych nut suszonych ziół i kwiatów, ale z zachowaniem czystego, dojrzałego owocu. Materii jest w sam raz, wino nie atakuje, raczej pieści i relaksuje. Cena: 47 zł

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s