Kolory Langwedocji ~ 5 najlepszych win z degustacji w Winkolekcji

Wine bar z Olkuskiej Langwedocją stoi. Oczywiście stoi również całą masą innych francuskich i niefrancuskich win, ale miesiąc temu mieliśmy przyjejmność poznać kilka etykiet obalających wszelkie stereotypy na temat Langwedocji i pokazujących, jak zróżnicowany jest ten największy region winiarski Francji. Oto pięć z tych win.

moulin_de_gassac_fauneMoulin de Gassac Faune IGP Pays d’Herault 2015
Jakiś słowiański ten Faun na etykiecie :) W tym kupażu viogniera i chardonnay (w równych proporcjach) mamy słońce Langwedocji w pełnej krasie. Aromaty słodkich moreli, ananasów, pomarańczy i chrupiących gruszek ozdobione są akacjowym niuansem. Całość przełamuje przyjemna słonawość, a świetna kwasowość równoważy pewien ciężar i tłustawość tego wina. Pijcie je ze szparagami, sałatkami, rybami i owocami morza. Cena: 47 zł

Pont de Gaspont_de_gassacsac IGP Pays d’Herault 2014
W tym kupażu chardonnay, sauvignon blanc i clairette akcent postawiony jest na cytrusowo-jabłkowe nuty ze sporą domieszką pieprzu i ziół prowansalskich. W ustach owoc jest wyważony, podsypany solą, z goryczkowym finiszem. Bardzo eleganckie wino, które będzie doskolane pasować do skorupiaków, ryb i owoców morza. Cena: 69,90 zł

viranel_roseChâteau Viranel Tradition Rosé AOP Saint-Chinian 2015
Styl różu, który bardzo lubię, cokolwiek prowansalski. Czerwonym owocom, lekkiej mineralności podsypanej przyprawami i fiołkowym niuansom towarzyszy wystarczająco dużo ciała, aby wino udźwignęło grillowane ryby, a nawet białe mięso. Świeże, eleganckie i złożone. Cena: 49 zł

viranel_rougeChâteau Viranel Tradition Rouge AOP Saint-Chinian 2013
Wino o dymno-korzenno-ziołowym charakterze, w którym czarny owoc gra drugie skrzypce, choć nie jest pozbawione finezji i świeżości. Zarówno kwasowość, jak i taniny są raczej zachowawcze, ale zrównoważone. Wino będzie świetnie pasować do lekko upieczonych mięs i wędlin. Cena: 52 zł

mas_de_daumas_gassacMas de Daumas Gassac Rouge IGP Saint-Guilhem-Le-Dessert Cité d’Aniane 2012
Piekielnie drogie, ale piekielnie dobre wino o tytoniowo-ziołowej ekspresji z mocnym czarnym owocem i aksamitnych, ułożonych taninach. Soczyste i jednocześnie nie przytłaczające w ustach, prosi się o duszoną wołowinę, steka, kaczą pierś, jagnięcinę, czy nawet dziczyznę. Cena: 199 zł

Zarówno jakościowo, jak i ilościowo langwedocką degustację zdominowali dwaj znakomici producenci: Mas de Daumas Gassac i Château Viranel. Ten pierwszy posiada dwa siedliska. Pierwsze – nazwane po prostu Mas de Daumas Gassac – ma nietypową, bo północną ekspozycję. Wespół ze sporą wysokością (500 m n. p. m.) daje ona w gorącej Langwedocji szansę na wyprodukowanie soczystych, zniuansowanych, a jednocześnie i eleganckich win ze świetną kwasowością i sporym potencjałem. Druga parcela – Moulin de Gassac – to już zwrot w kierunku bardziej owocowych i krągłych win w śródziemnomorskim stylu, ale – jak się przekonaliśmy – również świetnie zbalansowanych.
Z kolei bogactwem winiarni Château Viranel z apelacji Saint-Chinian jest imponująca, 500-letnia rodzinna tradycja winiarska, a także terroir, definiowane przede wszystkim przez gleby – w przypadku dwóch degustowanych win to bogate w wapienie tarasy. Wieją tam też tramontane – północne wiatry z gór Cévennes. Skojarzenia z katalońską Empordą i pełnym finezji stylem tamtejszych win są jak najbardziej na miejscu.

A wyobraźcie sobie, że to ledwie kilka odcieni z niezwykle bogatej palety kolorów Langwedocji! Z pewnością ten wielki region jest wart głębszej eksploracji. Importerowi bardzo dziękuję za zaproszenie na degustację.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s