Cztery odcienie sauvignon blanc ~ Wina z degustacji sauvignon blanc w Winkolekcji

Jesień rozkręciła się na dobre. Zasmarkany naród przy każdej okazji, czy w domu, czy w pracy, otula się kocami i rozgrzewa się rozpaczliwie, czym popadnie, tęskno wypatrując następnego lata. Przygotowując się do snu zimowego wybieramy treściwe, rozgrzewające potrawy popijane czerwonymi winami z ciepłych regionów.

Zgadza się?

Nie!

Nawet w tak parszywą pogodę – zwłaszcza w taką – nikt nie zabroni mi pić dobrze schłodzonego, rześkiego sauvignon blanc. Myślę, że to jest dobry czas, żebyśmy przypomnieli sobie, że nie samymi czerwieniami człowiek w piź…październiku żyje. Odgrzebałam właśnie czekające na mnie od lipca notatki z degustacji, która odbyła się latem w warszawskiej Winkolekcji. Motywem przewodnim były oczywiście wina zrobione w stu procentach z sauvignon blanc. Degustowaliśmy wina ze Starego i Nowego Świata. Opiszę Wam czterech moich faworytów, którzy, jakkolwiek do najtańszych nie należą, to jednak zdecydowanie są warci spróbowania.

shelly_bayShelly Bay Sauvignon Blanc Marlborough 2015
Organoleptycznie bardzo zielone, a zieloność mocno emanuje świeżymi ziołami, agrestem, liśćmi czarnej porzeczki. W ustach wyrazisty owoc miesza się z pieprznymi nutami i świetną kwasowością, a to wszystko zamyka się w pięknej krągłości, jaką da się odczuć na języku. A Perfect Circle. Ten nowozelandzki klasyk będzie pasować do ostryg, krewetek, lekko przyrządzonych ryb i kozich serów. Cena: 79 zł

klein_constantiaKlein Constantia Metis Sauvignon Blanc Contstantia 2013
W gorącej RPA powstało wino inspirowane minimalistycznym stylem Sancerre. Udało się? Zarówno w nosie, jak i w ustach mamy wyraziste i  jednocześnie precyzyjne mineralne nuty uzyskane dzięki 10-miesięcznemu dojrzewaniu sur lie w stalowych tankach. Smaki i aromaty wina podkręcają skórki cytrusów, ziół i pieprzu. Doskonała kwasowość. Choć zniuansowane, wino jest dość zdystansowane i stonowane, słowem – bardzo eleganckie. Do picia przed jedzeniem, z jedzeniem (świeże sery, wege-przekąski), po jedzeniu, bez jedzenia. Cena: 99 zł

casa_marin
Casa Marí
n Cipreses Sauvignon Blanc San Antonio Valley 2013
Dużo się tu dzieje! Moja ulubiona łodyga pomidora zmiksowana ze świeżo skoszoną trawą, gorzką mandarynką, grejprfutem i agrestem. Dużo ekspresji, trochę pikanterii, trochę słodyczy, leciutka goryczka, a wszystko nieskończenie długie. Bittersweet symphony. Pijcie do owoców morza, kozich serów i sałatek. Cena: 109 zł

puilly-fumeDomaine A. Cailbourdin Tryptyque Pouilly-Fumé 2012
Podróz kończymy we francuskiej Dolinie Loary. To piękne, szlachetne sauvignon było winifikowane w dębie i dojrzewanie przez rok sur lie. Świeże zielone nuty spod znaku ziół i bukszpanu, subtelna pikatność i słonawość kontrastują z nutami masła i wanilii, do tego idealna kwasowość i kremowa tekstura. Wino zdecydowanie można potrzymać jeszcze parę lat w butelce i zobaczyć, jak się rozwinie. A jeśli pić je teraz, to do solidnie przyrządzonych ryb, na przykład wędzonego łososia, czy smażonego na maśle sandacza lub szczupaka. Cena: 169 zł

Wina smakowałam na zaproszenie importera – dziękuję!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s