Terroir metodą prób i błędów ~ Relacja z degustacji win z regionu Custoza

Słyszeliście o niedużym włoskim regionie Custoza? Być może kojarzycie tę nazwę ze słynnych XIX-wiecznych bitew, których daty musieliście wkuwać na historii. A może mówi Wam coś nazwa Garda? No właśnie. Malownicze tereny położone nad tym otoczonym morenowymi wzgórzami jeziorem są celem dla wielu turystów, którzy odwiedzają to miejsce przy okazji wycieczki do niedalekiej Werony. Ale dlaczego warto przyjrzeć się uważniej temu niedużemu regionowi, a konkretnie – produkowanym w nim winom?

custozaOdpowiedź na to pytanie znalazłam w kieliszku, który dzielnie dzierżyłam podczas zorganizowanej przez Magazyn WINO siedząco-stojącej prezentacji win z Custozy, która odbyła się 1. czerwca w Warszawie w Hotelu H15. Rozsiądźcie się wygodnie i wybierzcie się ze mną w wirtualną winiarską wycieczkę po tym niewielkim, ale ciekawym regionie. Przedstawię Wam te wina, które zrobiły na mnie największe wrażenie.

W Custozie coś dla siebie znajdą miłośnicy zarówno białych, czerwonych, jak i różowych win. W temacie tych białych, elianto_custoza_superiorenajjaśniejszym (oczywiście nie w
temacie koloru) punktem całego spotkania było według mnie starsze z dwóch win Elianto Custoza Superiore z winnicy Menegotti, czyli rocznik 2008. Jest to kupaż trzech lokalnych szczepów: cortese, garganega i trebbiano. Zniewalająca mieszanka słodkich suszonych moreli i papai przyprawionych śródziemnomorskimi ziołami, koprem włoskim i słonawą mineralnością. Wino wręcz medytacyjne, o niekończącym się finiszu. Również smakowite, choć nie tak upakowane aromatami i niuansami była ta sama etykieta, ale z roku 2013. W przypadku młodszego brata Elianto akcent został menegotti_brutpostawiony na cytrusy i rześką kwasowość, nie jest jednak pozbawione szlachetnego, ziołowego tła i pewnej krągłości. Ciekawe, co pokaże za kilka lat.
Co jeszcze z białych? Dwa musujące. Pierwsze z nich to pochodzący także z winnicy Menegotti kupaż chardonnay i czarnej lokalnej odmiany o nazwie corvina. Produkowane metodą tradycyjną Menegotti Brut Metodo Classico jest lekkie, eleganckie i dobrze ułożone, z porządną cytrusową kwasowością i nadającymi głębi chlebowo-tostowymi nutami. Drugim musiakiem, który mi się spodobał, był zaskakująco, jak by to ująć, nie-charmatowy w charakterze Val dei Molini Custoza Radetzky 2015 z winnicy Cantina di Custoza. To wyprodukowane metodą Charmata właśnie wino absolutnie nie jest „tanie” w smaku, a takie bywają wina wytwarzane właśnie w ten sposób. Ma ładny, świeży jabłkowy owoc, dobrą kwasowość i bąbelki, które bardzo przyjemnie pieszczą język. Wreszcie eleganckie, ale bardzo młodzieńcze jak na swój wiek Amedeo Custoza Superiore 2005 z winnicy Cavalchina, mieszanka szczepów garganega, bianca fernanda i trebianello i trebiano toscano. Bardzo bogate, z owocową świeżością spod znaku białych owoców, a jednocześnie wyraźnie mineralne z ciekawą bawełnianą nutą.

Jedno różowe wino, które mi się spodobało to zupełnie nie „dziewczyński” w stylu kupaż corallo_villa_medicicorviny i rondinelli – Corallo Rosato Provincia di Verona IGT 2015 z winnicy Cantina Villa Medici. Soczyście wiśniowe, całkiem cieliste i z kwasowym pazurem. Rzadki przykład włoskiego różowego wina, które nie przypomina ani słodkiej landrynki, ani rozgotowanego kompotu.

Wokół jeziora Garda powstają też wyśmienite wina czerwone, od bardolino_superiore_villa_medicilżejszego Bardolino po mięsiste Amarone della Valpolicella. I właśnie między innymi na te butelki zwróciłam szczególną uwagę.
Zacznę od najlżejszego Villa Medici Bardolino Superiore DOCG 2013, czyli klasycznego kupażu corviny, rondinelli i molinary. Soczyste soczystością dojrzałych wiśni i czereśni z pewną dawką pieprzności i aromatów ziół. Nie tak lekkie, choć kolejna butelka z rzucającą się w oczy, biało-chabrową etykietą, czyli Refolà IGT 2009 z winnicy Le Vigne di San Pietro, pokazuje więcej ciała. Kupaż cabernet sauvignon (z podsuszanych winogron) i merlota (fermentowanego w stalowych kadziach i starzonego w nowych barriques) jest aksamitny, pełny i elegancki. Nie atakuje i nierefola_vigne_di_san_pietro przytłacza, raczej pieści gładkimi taninami i aromatami dojrzałych ciemnych owoców. Intensywniejsze, dłuższe i „cieplejsze”, choć nadal krągłe i ułożone jest Villa Medici Solaro Rosso Provincia di Verona IGT 2012. Wyraźniej wyczuwalne są w nim nuty suszonych owoców. Ostatnią czerwienią było opatrzone piękną, malarską etykietą Amarone della Valpolicella DOC z winnicy Torre solaro_villa_medicid’Orti. Mieszanka corviny, corvinone, rondinelli i rzadkiej lokalnej odmiany o nazwie oseleta nie jest ociężała, jak czasami bywają zmęczone, przealkoholizowane i przebeczkowane Amarone. To wino jest oczywiście mięsiste i ma właściwy sobie ciężar, jednak alkohol nie jest przesadzony. Znajdziemy w nim natomiast żywy owoc, pieprzny nerw i świetną kwasowość, które kwalifikują to wino do dalszego dojrzewania. Ale po co? Jest świetne już teraz.

torre_dorti_amarone_della_valpolicella

Podsumowując naszą wyprawę, wina z Custozy to wina terroirystyczne z dwóch powodów. Po pierwsze – mikroklimat. Wpływ jeziora Garda łagodzi wysokie temperatury, które z reguły występują w tej części Włoch. Po drugie – endemiczne szczepy. Rosną tam od setek i tysięcy lat i metodą prób i błędów tutejsi winiarze wydobywają z nich najlepsze cechy, czyli elegancję, świeżość, mineralną szlachetność i – w przypadku tych najlepszych win – fantastyczny potencjał starzenia. Nie zabrakło i butelek, które nie zrobiły na mnie wielkiego wrażenia, chociaż żadna z nich nie była słaba. Znalazłam jednak etykiety – i właśnie te opisałam – które dzięki pieczołowitej opiece winemakerów okazały się wyjątkowe. I właśnie te wina to wyróżniające się przykłady, wyraźnie definiujące terroir regionu i poszczególnych siedlisk.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s