Osiem twarzy rieslinga ~ Relacja z degustacji w Winkolekcji

Słyszeliście o #RieslingWeeks? W maju w całej Polsce wydarzyło się wiele imprez spod znaku rieslinga i degustacja w Winkolekcji była jednym z nich. Powiedzieć w jednym zdaniu, jakie są wina zrobione z tego szczepu to jak powiedzieć, jacy są Słowianie. Niemożliwość. No, chyba że w tym zajmującym wiele linijek zdaniu zawrze się bardzo wiele różnych, często przeciwstawnych przymiotników. Zespół Wine & Coffee House zorganizował w zeszłym miesiącu kolejną degustację, na której tym razem motywem przewodnim był właśnie riesling i na której mieliśmy szansę przekonać o tym, jak wiele twarzy na całym świecie pokazują nam wina z tego szczepu, przez wielu nazywanego królem wśród białych odmian winorośli. A oto, co z zasobów Wine & Coffee House zaprezentował nam Sławek Chrzczonowicz.

bestheim_riesling

Bestheim Riesling Classic Alsace AOC 2014
Alzacki riesling – co warto podkreślić – w bardzo dobrej jak na alzackiego rieslinga cenie. Pełne lekkości aromaty i smaki żółtych cytrusów, zielonych jabłek i białych kwiatów. W ustach wino jest nie do końca wytrawne – dzięki minimalnej ilości cukru resztkowego jest przyjemnie krągłe, a mineralne nuty i odpowiednia dawka kwasowości ładnie równoważą owocowy jego charakter. Cena: 50 zł

 

klosterberg_riesling

Markus Molitor Haus Klosterberg Riesling QbA Trocken Mosel 2014
Pozostając w Niemczech przenosimy się nad Mozelę, skąd przyjechała do nas butelka eleganckiego, delikatnie kwiatowego rieslinga smakowicie doprawionego krzemienną mineralnością. Smak dojrzałych jabłek, pigwy i mandarynek pięknie równoważy dobra kwasowość. Cena: 60 zł
riesling_andlau

Domaine des Marronniers Riesling Andlau Alsace AOC 2013
Wracamy do Alzacji, ale  tym razem mamy wino o rok starsze od numeru jeden. Rok 2013 w Domaine des Marronniers obrodził w dojrzałe owoce winorośli, dlatego w tym winie czuć więcej słońca spod znaku dojrzałych jabłek i słodkich cytrusów. Wyrazista kwasowość jest jednak zachowana, dzięki czemu wino będzie idealnym i całkiem elastycznym towarzyszem wielu lekkich potraw.  Cena: 75 zł

 

casa_marin_riesling_miramar

Casa Marin Miramar Riesling San Antonio Valley 2013
W tym samym roku 2013 po drugiej stronie kuli ziemskiej – w Chile – powstał riesling, który odzwierciedla z jednej strony ciepły klimat, a z drugiej – łagodzący wpływ bryzy Oceanu Spokojnego. Naftowe nuty pięknie wtapiają się w egzotyczne owoce, bo, obok tego kosza ananasów, papai i mango wyraźna jest też równoważąca kwasowość. Mój drugi faworyt, absolutnie trzeba spróbować. Cena: 105 zł

 

graacher_domprobst-riesling-kabinett

Markus Molitor Graacher Domprobst Riesling Kabinett Mosel 2014
I znów jesteśmy w Niemczech, w Dolinie Mozeli. Ten ciekawy riesling w szczególności zadowoli winiarskich odkrywców. Lubiane tylko przez niektórych nuty apteczne dominują pierwszy nos, ale z czasem wino pokazuje swoje łagodniejsze oblicze i pojawiają się wyraźne aromaty moreli i brzoskwiń. Doskonała kwasowość. Kolejna godna polecenia butelka. Cena: 83 zł

 

markus_molitor_zeltinger_sonnenuhr_riesling

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese Mosel 2014
Ten sam producent, ten sam rocznik, ale później zebrane winogrona, co skutkuje w bardziej dojrzałych i słodszych aromatach owoców i odrobinkę większej ilości cukru resztkowego. Ten riesling jest dość podobny do poprzednika, ale to Kabinett wydał mi się ciekawszy i bardziej charakterny. Cena: 109 zł

 

riesling_smaragd_wachau

Mittelbach Riesling Smaragd Wachau 2009
Skok o klasę wyżej w stosunku do wszystkich poprzednich win reprezentuje ten riesling od austriackiego producenta Mittelbach. Piękna kompozycja białych kwiatów, miodu i mieszanki charakterystycznych dla rieslinga owoców (morele, jabłka, pigwa), a przy tym przyjemna oleistość w ustach. Wino jest poważne i złożone, a jednocześnie nadal młodzieńcze w charakterze. Cena: 185 zł

 

riesling_kastelberg_grand_cru

Domaine des Marronniers Riesling Kastelberg Alsace AOC Grand Cru 2012
Podróż po świecie rieslingów zaczęliśmy w Alzacji i tam też ją zakończymy. Klasą ten riesling nie ustępuje poprzednikowi, choć jest nieco lżejszy. W przypadku tej butelki w moim odczuciu mamy do czynienia z pewnym kompromisem miedzy ceną a jakością. Być może części z Was ten riesling bardziej przypadnie do gustu, bo więcej w nim świeżych owocowych i mineralnych nut, które równoważy niesamowicie przyjemna, nieco maślana, kremowa tekstura. Ostatni z moich faworytów. Cena: 144 zł

Wszystkie wina oczywiście będą doskonałymi towarzyszami rozmaitych potraw z ryb, czy owoców morza, ale te bardziej cieliste rieslingi spokojnie uniosą nawet te bardziej konkretne dania z pieczonym białym mięsem. Riesling Weeks co prawda już się skończyły, ale jeśli wzbudziłam Wasz apetyt, idźcie śmiało do Wine & Coffee House i próbujcie!

Organizatorowi uprzejmie dziękuję za zaproszenie na degustację.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s