Bordeaux z każdej strony ~ Relacja z dwóch degustacji win z Bordeaux w Winkolekcja Wine Bar & Sklep

 

Bez bicia przyznam się Wam, że do niedawna nieco po macoszemu traktowałam wina z Bordeaux, a to dlatego, że niezbyt często trafiałam na naprawdę dobrą butelkę. Jednak kilka pouczających wydarzeń w moim życiu, między innymi dwie degustacje poprowadzone przez Sławka Chrzczonowicza w warszawskiej Winkolekcji wyprowadziły mnie z błędu. Kolejne dwa spotkania z cyklu edukacyjno-rozrywkowych degustacji pokazały nam bogaty i zróżnicowany świat win z tego bodaj najsłynniejszego francuskiego regionu winiarskiego. No to przejdźmy do części mokrej.

Lewy Brzeg – 22. lutego 2016 r.

Jeśli jesteśmy na Lewym Brzegu Żyrondy, to wiemy, że w tej krainie o łagodnym, oceanicznym klimacie króluje charakterny czerwony szczep – Cabernet Sauvignon. Pod stopami mamy głównie żwiry, ale teren ten urozmaicają również gleby gliniaste i wapienne. Oto osiem win z Lewego Brzegu, jakie piliśmy w chłodny lutowy wieczór.

Château Belle Cure Bordeaux AOC 2014
Pierwsza biel na degustacji i pierwszy hit cenowy. Bardzo świeże Sauvignon Blanc, cytrusowo-kwiatowe z nutami mięty. W ustach da się wyczuć pewne ciało, co kwalifikuje tę butelkę jako towarzysza lekko przyrządzonej białej ryby. Cena: 38 zł

Petit Haute Lafitte Blanc Pessac-Léognan AOC 2013
Biel numer dwa, czyli kupaż Sauvignon Blanc (80%) i Sémilion. Już z wyższej półki, ale bogactwo aromatów uzasadnia cenę. Mamy tu bowiem kwaśne cytrusy i słodką gruszkę, ale również orzechy, kwiaty i aromat, który przywodzi mi na myśl bukszpan. Do tego ciekawa goryczka orzechów włoskich, dobra kwasowość i długi finisz. Pijcie to wino z białymi mięsami i wszelkimi, nawet wędzonymi rybami. Cena: 169 zł

Château Camarsac Classic Bordeaux AOC 2013
Przesiadamy się na czerwienie i tu mamy łagodną mieszankę Merlota (95%), i Cabernet Franc. Łagodną, bo przeważają aromaty świeżych śliwek, malin, truskawek i wiśni. Do tego umiarkowana kwasowość i układające się już taniny. To dość uniwersalne wino będzie pasować zarówno do wędlin i pieczeni, jak i serów. Cena: 45 zł

Château Goulet Bordeaux AOC 2003
Kolejne wino w tej samej cenie, ale aż o 10 lat starsze i, według mnie, ciekawsze i bogatsze od poprzednika. Ta mięsista mieszanka Cabernet Sauvignon (61%), Cabernet Franc (35%) i Merlota (4%) pełna jest zadziornych porzeczek, pieprzu, a nawet odrobiny dymu i asfaltu. Świetna relacja ceny do jakości, pijcie z mięsami w zawiesistych sosach i serami. Cena: 45 zł

Chapelle de Pontesac Médoc AOC 2012
Ten dość potężny kupaż Merlota (56%), Cabernet Sauvignon (30%), Cabernet Franc (13%) i odrobiny Petit Verdot (1%) mamy czarną porzeczkę, śliwkę i i przyjemną dębinę, a to wszystko podkreślone wyraźnymi taninami i przyprawione suszonymi ziołami. Bogate i wielowymiarowe, doskonale smakowało z polędwicą w gęstym sosie. Cena: 89 zł

Château Cantemerle Haut-Médoc 2006
Kolejna kombinacja Cabernet Sauvignon (58%), Merlota (33%), Petit Verdot, (6%) i Cabernet Franc (3%), bardzo udana, bo urzekająca świeżością pomimo słusznego już wieku. Dojrzałe czarne owoce elegancko łączą się z dużą ilością ułożonymi już, gładkich garbników, a to wszystko podkręcone jest nutami zwierzęcymi i dymno-tytoniowymi. Wino niezbyt ciężkie, ale odświętne – będzie pasować na przykład do pieczeni wołowej. Cena: 179 zł

Baron de Brane Margaux AOC 2005
Najstarsze i najdroższe wino wieczoru z bodaj najwybitniejszego rocznika od ostatnich 20 lat. Strukturalne i finezyjny kupaż Cabernet Sauvignon (58%), Merlota (40%) i Cabernet Franc (2%). Dominują tu aromaty zielonych ziół, słodkiej lukrecji, skóry i wanilii, jednak porzeczkowy owoc nadal daje o sobie znać. Mój faworyt, aż się prosi o towarzystwo szlachetnych pieczonych mięs. Cena: 199 zł

Château Roumieu Sauternes AOC 2012
Deser nie mógł obejść się bez Sauternes! Mamy tu kupaż Sémillon (89%), Sauvignon Blanc (10%) i Muscadelle (1%). Smakowita kompozycja kandyzowanych pomarańczy, świeżych brzoskwiń i cytrusów z odpowiednią kwasowością i wytrawnym finiszem sprawiała, że to wino w żadnym wypadku nie zaklejało jamy ustnej. Dobre nie tylko do deserów, ale też białych mięs i ryb oraz – tradycyjnie – serów pleśniowych i pikantnych dań kuchni azjatyckiej.

Prawy Brzeg – 21. marca 2016 r.

Przenosimy się na Prawy Brzeg Żyrondy, gdzie glebami są głównie piaski, wapienie i glina, a wśród szczepów pierwsze miejsce zajmuje jedwabisty Merlot. Czy Merlot bywa tylko jedwabisty? Przekonajmy się.

Château Le Grand Moulin Blanc Blaye Côtes de Bordeaux AOC 2013
Na pierwszy ogień jednak idzie świeżutka mieszanka dobrze znanego Sauvignon Blanc (90%) z mniej znanym Sauvignon Gris. Pełne zielonych aromatów kwaśnych jabłek, trawy i koperku z dodatkiem słodkich owoców egzotycznych, odpowiednio kwasowe, ale z wyczuwalną odrobiną cuku resztkowego, i całkiem długie. Sprawdzi się z rybami i kozimi serami. Cena: 52 zł

Château Le Grand Moulin Rouge Blaye Côtes de Bordeaux AOC 2012
Wino od tego samego producenta, ale tym razem czerwone. Ogólnie dość lekki i gładki, jeszcze młody blend Merlota (75%), Cabernet Franc (25%) i Malbeka (5%), z przewagą dojrzałych śliwek i porzeczek, doprawione suchymi ziołami oraz bardzo delikatnie zaznaczoną beczką. Cena: 52 zł

Château de Rivereau Côtes de Bourg AOC 2010
Mieszanka szczepów Merlot (70%) i Cabernet Sauvignon, żwawsza od poprzednika i było to dla mnie spore zaskoczenie. Dominanta postawiona na charakterne porzeczki z dodatkiem cedru i dębu. Jeden z moich faworytów tamtego wieczoru, reprezentujący świetną relację jakości do ceny. Cena: 55 zł

Château la Caze Belleuve Saint-Emilion AOC 2010
Tym razem mamy 80% Merlota, reszta to Cabernet Franc. Wyczujemy tu poddane lekkiej obróbce termicznej śliwkę i czarną porzeczkę. Spora porcja tanin kwalifikuje to wino jako towarzysza pieczonej jagnięciny, wołowiny lub kaczki. Cena: 85 zł

Château la Fleur Chaigneau Lalande de Pomerol AOC 2004
Kolejny kupaż Merlota (70%) i Cabernet Franc. Na początku to wino było dość liściaste i dało się w nim wyczuć pewne utlenienie, ale w miarę kręcenia kieliszkiem aromaty układały się w zgrabną i elegancką kompozycję soczystych porzeczek, śliwek, kwiatów i wanilii. Warto, szczególnie w towarzystwie dziczyzny, ale również burgerów. Cena: 79 zł

Château Mayzeyres Pomerol AOC 2011
I znów 80% Merlota z domieszką Cabernet Franc. Świeże, ale bogate, z dominacją całej masy ciemnych i czerwonych owoców doprawionych cedrem. To wino ma już gładkie, ułożone taniny i będzie idealne do jagnięciny i dziczyzny. Cena: 152 zł

Château Grand Barrail Lamarzelle Saint-Emilion Grand Cru AOC 2008
Przedostatnie wino i mój przedostatni ulubieniec. Na pierwszy plan wysuwają się przyprawy, lukrecja, potem kupaż Merlota (70%) i Cabernet Franc pieści nas czarnymi owocami, delikatnym dębem i aksamitnymi taninami. Świetna struktura, a więc wino sprawdzi się zarówno z wędlinami, jak i z pieczoną jagnięciną, wołowiną, czy dziczyzną. Cena: 139 zł

Grange Neuve de Figeac Saint-Emilion Grand Cru 2008
W przypadku tego wina (mieszanki Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlota) mamy do czynienia ze skokiem o jedną klasę. W górę oczywiście. Zaskakuje sporą świeżością i lekkością, a jednocześnie dobrze zaznaczoną beczką, którą odczujemy w aromatach słodkiej wanilii i ładnie ułożonych taninach. Łagodne i eleganckie, tak jak poprzednik będzie pasować do jagnięciny i dziczyzny, ale też do dojrzałych serów. Cena: 195 zł

Jak widzicie, wina z Bordeaux to nie tylko potężne i ciężkie Cabernety czy nieco bezosobowe Merloty, o czym miałam przyjemność przekonać się po raz kolejny. Ku mojemu zdziwieniu bardziej zainteresowałam się winami z Lewego Brzegu, bo, jak się okazuje, kupaże oparte o Cabernet Sauvignon niekoniecznie muszą przytłaczać swoją mocarnością – mogą być eleganckie i finezyjne. Myślę, że to nie wszystko, co może zaoferować nam Bordeaux, dlatego zdecydowanie warto eksplorować ten region, do czego gorąco Was zachęcam.

Organizatorowi bardzo dziękuję za zaproszenie na obydwie degustacje.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s