Każdy Dingač to Plavac, ale nie każdy Plavac to Dingač ~ Spontaniczna degustacja win chorwackich w Stoccaggio 5.07.2015 r.

Zanim wytłumaczę, o co chodzi, wyjaśnię najpierw, że mówimy o szczepach chorwackich, a raczej o jednym i tym samym szczepie: Plavacu Malim Crnim, utożsamiany z zapewne dobrze Wam znanym Primitivo (a.k.a. Zinfandel). Z czym kojarzą Wam się te szczepy? Z ciepłem, intensywnymi czerwonymi lub czarnymi owocami o często dżemowym charakterze – oczywiście. Niekiedy przyjemną beczką i krągłymi taninami – jak najbardziej. A jednak w Plavacu znajdziemy coś więcej, bo kolejna zawiłość dotyczy genetyki. Otóż okazało się, że Plavac nie do końca jest dokładnie tym samym, co Primitivo. Jest, mianowicie, jest jego krzyżówką, ale drugi rodzic nie jest znany. I dlatego właśnie Plavac może nam zaoferować nieco inne charakterystyki, niż Primitivo.

Przekonaliśmy się o tym wraz z Pawłem Chlebickim, z którym organizujemy dla Was fascynujące winiarsko-żeglarskie przedsięwzięcie, oczywiście na chorwackich wodach. Ciężko pracując przy przygotowaniach do rejsu wstąpiliśmy do cudownie klimatyzowanego wine baru i sklepu Stoccaggio w Krakowie, w których Tomek Fijał zaprezentował nam trzy Plavace. A w zasadzie dwa Plavace i jeden Dingac. No dobrze, to w końcu o co chodzi z tym nazewnictwem?

Otóż, aby Plavac stał się Dingačem, musi rosnąć na dalmackim półwyspie Pelješac, w subregionie o tej samej nazwie. Charakterystyczny jest fakt, że winnice praktycznie stykają się z morzem i to sprawia, że wino nabiera specyficznych charakterystyk, które stanowią o jego wyróżniającej jakości. A warto wspomnieć, że Dignač należy do najlepszych chorwackich win.

Ale wracamy do skąpanego w słońcu Krakowa i Stoccaggio na Krupniczej. Tomek zaprezentował nam trzy wariacje na temat Plavaca z winnicy Skaramuča:

Skaramuča Plavac 2013

Skaramuča Plavac 2013

Plavac 2013 – aromaty świeżych, soczystych wiśni i czereśni z zaznaczonymi ściółkowymi, łogydowymi niuansami. W ustach podobne wrażenia, a do tego dobrze zaznaczona kwasowość, żwawe, ale niezbyt intensywne taniny, i długi finisz. Wino wybitnie do jedzenia, szczególnie dobrze będzie pasować do mięsa pieczonego w ziołach, ale sauté.

Skaramuča Plavac Premium 2013

Skaramuča Plavac Premium 2013

Plavac Premium 2013 – tu wśród aromatów też znajdziemy czerwone owoce, już nie zerwane dopiero co z drzewa, ale głównie przetworzone, a do tego wędzone nuty. Kwasowość dobrze zbalansowana, a smak konfitury wiśniowo-czereśniowej daje odczucie większego poziomu alkoholu – jednak jest go tyle samo, co u poprzednika, bo 13%. Perfekcyjne do pieczonej kaczki z owocami.

Skaramuča Dignač 2010

Skaramuča Dignač 2010

Dingač 2010 – wyraźne nuty odbeczkowe, czyli słodkie przyprawy, a także suszone owoce. Do tego zaokrąglone, dobrze ułożone taniny i kwasowość, która dodaje winu żywotności. Zdecydowanie najdłuższy finisz. Jest dosyć gładkie w odbiorze i powoli rozwija się w kieliszku, dlatego można je pić solo jako wino medytacyjne, ale do wędlin – jak znalazł.

Wszystkie trzy wina mają pewną część wspólną. W każdym można znaleźć intensywny kolor, wyraźną kwasowość, a także pewną ilość zielonych aromatów oraz świeżych wiśni i czereśni. Mi osobiście najbardziej spodobał się Plavac numer jeden, który był najlżejszy i najświeższy, a to pewnie dlatego, że 5. lipca w Krakowie panował niemiłosierny upał.

A jeśli w międzyczasie zaintrygował Was temat naszego chorwackiego rejsu, podczas którego na pokładzie komfortowego jachtu będziemy poznawać wina z Chorwacji, a także z wielu innych regionów położonych nad Morzem Śródziemnym, zapraszamy na nasz fanpage, grupę na Facebooku i strony wydarzeń – bo terminy tygodniowych rejsów mamy dwa, a obydwa we wrześniu. Pierwszy z nich to 12-18 września, drugi – 19-26 września 2015. Będzie ciepło, odkrywczo, i nie będzie bujać! A w każdym razie nie wtedy, kiedy kieliszki będą stać na stole. Zapraszamy na pokład!

Tomkowi Fijałowi ze Stoccaggio serdecznie dziękuję za udostępnienie win do degustacji i mam nadzieję, że rychło znowu się spotkamy!

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Każdy Dingač to Plavac, ale nie każdy Plavac to Dingač ~ Spontaniczna degustacja win chorwackich w Stoccaggio 5.07.2015 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s