Huaso dulce ~ Louis Felipe Edwards Viognier Sauvignon Blanc Colchagua Valley 2013 z Biedronki

Biedronka wystartowała już z nową, francuską ofertą, ale nie mogę być gołosłowna i jeśli obiecałam, że napiszę o winie z owadziego Festiwalu Win Słodkich, to czynię to, choćby trochę późno. Mamy więc słodziaka kosztującego 20 zł – bez grosza, ma się rozumieć. W mniejszej butelce (375 ml), jak to często bywa w przypadku win słodkich. Ale niech Was nie zniechęci niepozorny rozmiar buteleczki w połączeniu z ceną, która, jak by nie patrzeć, wynosi 4 dychy za standardowe 0,75 l. Bez obaw – tak łatwo tej butelki nie wypijecie.

Louis Felipe Edwards Viognier Sauvignon Blanc Colchagua Valley 2013

Louis Felipe Edwards Viognier Sauvignon Blanc Colchagua Valley 2013

Moi drodzy, mamy do czynienia z etykietą, a raczej kontretykietą, która tym razem nie oszukuje i mówi nam całą prawdę o winie. Chilijski słodziak o kolorze złota pachnie suszonymi brzoskwiniami i morelami, do tego od siebie dodałabym jakby słomiany aromat, o którym kontretykieta nie wspomina. No i oczywiście miód. W ustach doznania podobne, a wzmiankowane na butelce cytrusy odczułam jako syrop pomarańczowy. Dużą dawkę miodowej słodyczy równoważy odpowiednia kwasowość, dzięki czemu wino pije się bardzo dobrze, szczególnie do porządnie pleśniowego sera. Sprawdziłby się też do deseru, w którym znajdują się podobne smaki, co w winie. Ale oczywiście wszelkie eksperymenty są jak najbardziej dozwolone!

Jesteśmy w Colchagua Valley w Dolinie Centralnej Chile, w subregionie Rapel. To właśnie ten obszar jest ojczyzną huasos – chilijskich kowbojów, tamtejszych mistrzów jazdy konnej. Jednak część z nich para się również uprawą winorośli. I co do winiarstwa, apelacja Colchagua słynie raczej z upraw czerwonych odmian (Cabernet Sauvignon, Carménère, Merlot, Syrah, Malbec, Cabernet Franc) których areał jest tu kilkakrotnie większy, niż odmian białych (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier). Mamy tu wybitnie śródziemnomorski klimat, więc nie dziwi przewaga czerwieni. Jednak Louis Felipe Edwards umieścił swoje białe winnice bliżej oceanu, dzięki czemu chłodolubne białe odmiany czują się lepiej. Warto wspomnieć, że ten producent, w odróżnieniu od wielu „biedronkowych” winiarni, chwali się swoim produktem na firmowej stronie internetowej! A jest się czym chwalić. Piąteczka.

Huasos i owieczki. © http://www.commons.wikimedia.org

Oczy: złote

Nos: suszone brzoskwinie, suszone morele, słoma, miód

Usta: dobra kwasowość, słodycz, miód, syrop pomarańczowy

Ogólna ocena: 5/5

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Huaso dulce ~ Louis Felipe Edwards Viognier Sauvignon Blanc Colchagua Valley 2013 z Biedronki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s