50 twarzy Gr…ünera ~ Degustacja win austriackich w hotelu Sofitel Victoria 12.02.2015 r.

Ja co prawda opowiem Wam tylko o czterech, w moim przekonaniu najlepszych Grünerach Veltlinerach, jakie miałam przyjemność spróbować na dużej, przekrojowej degustacji w Sofietelu, zorganizowanej przez Austrian Wine Marketing Board oraz Wydział Handlowy Ambasady Austrii. Z pewnością jednak nazbierałoby się parę tuzinów godnych egzemplarzy win z tego fenomenalnego szczepu. Opowiem Wam też w telegraficznym skrócie o dziewiętnastu innych butelkach, które przykuły moją uwagę. A to i tak niewielka próbka tego, co udało mi się spróbować tamtego dnia, bo, poświęcając sporo czasu na rozmowy z dystrybutorami, winiarzami i paroma znajomymi, nie zdążyłam dotrzeć nawet do czerwonych win (które jednakowoż były w mniejszości).

Dobrą robotę w scharakteryzowaniu poszczególnych regionów winiarskich Austrii zrobiła moja koleżanka ze stowarzyszenia Kobiety i Wino, Tatiana Mucha, w swojej relacji tego wydarzenia.

A ja przechodzę do części mokrej. Oto butelki, na które, przynajmniej w mojej ocenie, warto zwrócić uwagę. Ilość nie powinna być zaskakująca, bo bardzo trudno było mi wyselekcjonować creme de la creme, wszak Austria jest dla win marką samą w sobie. Tak więc po kolei, według numerów stanowisk na sali.

Wina musujące:

– Graf Hardegg Sekt Steinbügel Brut 2011 – eleganckie, mocno mineralne, z nutami ziół; importer: Austrovin
– Graf Hardegg Sekt Steinbügel Brut 2011 – męski róż z nutami tostowym, porządną dawką kwasowości i dobrym owocem; importer: Austrovin
– Weingut Markus Huber Sekt Grüner Veltliner – bardzo rześkie, wybitnie dobre do ryb i owoców morza; importer: Interwin
– Gruber Röschitz Manhartzberg Brut Grüner Veltliner – jeszcze bardziej kwasowy i jeszcze bardziej mineralny GV; importer: AL Fancy Tastes

Wina białe:

– Weingut Allram Klassik Satrasseltaller Grüner Veltliner Niederösterreich 2013świeży, z aromatami egzotycznych owoców – lato w kieliszku! Importer: Austrovin
– Weingut Haider Weissee Traminer Burgenland 2012 – ciekawe i przede wszystkim przyjemne nuty kiszonych ogórków, ja byłam zafascynowana; importer: Austrovin
– Schloss Gobelsburg Reserve Gaisberg Riesling Kamptal DAC 2013 – Riesling w intensywnie jabłkowo-cytrusowej odsłonie; importer: DELiWINA
– Weinrieder Kugler Riesling Niederösterreich 2013 – Riesling – z kolei w bardzo wytrawnej, mineralnej odsłonie; importer: KONDRAT Sp. z o. o.
– Weinrieder Bockgärten Chardonnay Niederösterreich 2013 – z przyjemnymi nutami rodzynek, ale nadal dobrze zbalansowane; importer: KONDRAT Sp. z o. o.
– Wieninger Chardonnay Selekt Wien 2013 – i znów przyjemne Chardonnay, z dobrym balansem beczki i egzotycznych owoców; importer: Mielżyński Sp. z o. o.
– Loimer Reserve Langenlois Loiserberg Riesling Kamptal DAC 2013 – superelegancki Riesling – delikatny w nosie i na języku, ale nadal rześki; importer: Premium Estates of Austria
– Domäne Wachau Smaragd Kellerberg Riesling Wachau 2013 – trochę inny okaz Rieslinga, tym razem z bogatym bukietem, a jednocześnie lekki; importer: Partner Center Sp. z o. o.
– Nehrer Leithaberg DAC Cuveé 2012 – unikatowy i elegancki w stylu kupaż Chardonnay i Grünera Veltlinera, owoc ciekawie podkreślony słonawą mineralnością, z beczkowym tłem; importer: Twoja Winnica
– Haider Klassik Traminer Absolut Burgenland 2013 – liczi, liczi, liczi! Importer: Vogar WinoiKieliszki
– Peter Skoff – Domäne Kranachberg Klassik Sauvignon Blanc Südsterermark 2013 – gorzka mandaryka w swej najbardziej gorzkiej mandarynkowatości, po prostu wspaniałe; importer: Vogar WonoiKieliszki
– Erwin u. Sigrid Lehner Gelbe Muskateller Burgenland 2014 – tu z kolei mamy gorzkie winogrona, co czyni wino bardzo ciekawym; importer: Weingut Lehner
– Erwin u. Sigrid Lehner Classic Ungerbergacker Chardonnay Burgenland 2013 – czyste, lekkie i porządnie kwasowe Chardonnay na lato; importer: Weingut Lehner
– Familie Auer Klassik Bio Chardonnay Thermenregion 2013 – odrobinę beczkowe i kremowe na języku Chardonnay, w egzotycznym, nowoświatowym stylu; importer: Winaria Sp. z. o. o.
– Weingut Zull Chardonnay Niederösterreich 2013 – tym razem Chardonnay śmietankowo-waniliowe, pyszne! Importer: Winaria Sp. z o. o.
– Gruber Röschitz Steinwandl Schloss Maissau Grüner Veltliner Weiviertel DAC 2013 – i znów aromat śmietany, plus biały pieprz – zaskakująca twarz Grünera; importer: AL Fancy Tastes
– Rabl Auslese Traminer Niederösterreich 2011 – słodkie liczi, pycha; importer: AL Fancy Tastes
– Zillinger Johannes Numen Riesling Niederösterreich 2012 – ciekawe aromaty trawy, a nawet ściółki leśnej; importer – TOA – tastes of austria

To były wina, którym dałam piąteczki. Była też cała masa win czwórkowych i trójkowych, które serdecznie pozdrawiam, tak jak ich producentów i importerów.

A na koniec jeszcze parę słów o klasyfikacji win w Austrii. Jest w zasadzie podobna do tej niemieckiej, bo podstawą do zaliczenia wina do którejś z kategorii jest ilość cukru w moszczu (czyli soku z winogron). Jest jednak parę charakterystycznych detali. Zapamiętanie paru dźwięcznie brzmiących terminów pozwoli Wam na lepszą orientację wśród butelek stojących w sklepie pod szyldem „Austria”.

Tafelwein – wino stołowe.
Landwein – również stołowe, ale już z konkretnego makroregionu winiarskiego, na przykład Burgenlandu.

Qualitätswein – najszersza kategoria win jakościowych, do której zaliczają się wszystkie poniższe:

Kabinettwino jakościowe, gdzie ilość cukru w moszczu jest najmniejsza – dla nas najważniejsze jest to, że ilość cukru resztkowego może wynosić maksymalnie 9g/l, co daje nam najczęściej wina wytrawne, albo tak zwane  off-dry.
Spätlese – czyli wino z późno zebranych winogron, a więc cukru w moszczu jest nieco więcej; mamy tu wina od wytrawnych do słodkich, ale zazwyczaj będą bogatsze w smaku niż Kabinett.
Auslese – wino z wyselekcjonowanych kiści, również z późnego zbioru; poziom cukru w moszczu jest jeszcze wyższy, a więc pod tą nazwą znajdziecie tylko wina słodkie.
Eiswein – wino z zamrożonych winogron, z których wydobywa się sam sok z minimalną ilością wody – bardzo słodkie, tak jak trzy kolejne rodzaje win.
Strohwein – tradycyjne wino z podsuszonych na słomie winogron.
Beerenauslese – wino powstałe z winogron częściowo zaatakowanych szlachetną pleśnią (zbotrytyzowanych).
Ausbruch – w tej kategorii winogrona są w całości zbotrytyzowane, tak więc wino jest jeszcze słodsze – można je porównać do Tokajów Aszú.
Trockenbeerenauslese – produkowane tak, jak Ausbruch, ale jest najsłodsze ze wszystkich.

Warto dodać, że wina od Spätlese do Trockenbeerenauslese należą do wspólnej kategorii win z wyróżnikiem, czyli z tak zwanym predykatem (Prädikatswein). Mamy więc do czynienia z winami najwyższej jakości.

I żeby nasze życie nie było tak proste i łatwe, region Wachau ma swoją własną klasyfikację jakościowych win wytrwnych:

Steinfeder – najlżejsze, o poziomie alkoholu nie większym niż 10,7%
Federspiel – nieco mocniejsze, o poziomie alkoholu wynoszącym maksymalnie 11,7%
Smaragd – mocne, długowieczne wina.

I to by było na tyle, jeśli chodzi o Austrię, której ponownej obecności w moim życiu nie mogę się doczekać. Importerom gratuluję świetnej selekcji, a organizatorom dziękuję za zaproszenie na degustację.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “50 twarzy Gr…ünera ~ Degustacja win austriackich w hotelu Sofitel Victoria 12.02.2015 r.

  1. Pingback: Bubbles! ~ Blogerska uczta z degustacją win musujących | Raport z win

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s