Lekcja z szampanów ~ Degustacja szampanów J. Charpentier w Bon Ton Wine&Bar 15.01.2015

Półtora miesiąca temu to było, ale notatki porobione, zdjęcia zdobyte. Coraz rzadziej na degustacjach robię własne zdjęcia butelek, zwyczajnie z braku czasu. Nie ma sensu tracić go na gimnastykę z trudną do sfotografowania etykietą, skoro można poprosić profesjonalne zdjęcia znaleźć je samemu. Lepiej skupić się na merytorycznej części potkania. Tak więc do rzeczy.

Ze swoimi szampanami przyjechał Jean-Marc Charpentier, enolog i winiarz z ponad osiemdziesięcoletniej rodzinnej winnicy mieszczącej się w Villers-sous-Chatillon w departamencie Marne w Szampanii.  Nie mylić z domem Champagne Charpentier, który ma swoje siedlisko w Charly-sur-Marne. Rodzina Charpentier dopiero w bieżącym, piątym pokoleniu wychodzi w świat ze swoimi szampanami, dotychczas produkowała tylko i wyłącznie na rynek francuski. Pan Charpentier zaprezentował nam sześć butelek, które już od połowy lutego możecie znaleźć w klimatycznym białostockim wine barze Bon Ton.

Kameralna degustacja zaczęła się od podstawowego szampana Tradition Brut ze szczepu pinot meunier (90%) z dodatkiem pinot noir (5%) i chardonnay (5%). W nosie czerwone jabłka i nuty drożdżowe z delikatnym truskawkowym niuansem, w ustach przyjemne, umiarkowanie intensywne bąbelki w towarzystwie tych samych świeżych owoców. Wyczuwalny cukier resztkowy.

Champagne J. Charpentier Tradition Brut

Champagne J. Charpentier Tradition Brut

Kolejny szampan – Réserve Brut – zawiera 80% meunier i 20% pinot noir. Paletą smaków i aromatów nawiązuje do poprzedniego, ale dłuższe starzenie w butelce sprawiło, że wino jest krąglejsze, a te świeże owoce mają spokojniejszy charakter.

Champagne J. Charpentier Réserve Brut

Champagne J. Charpentier Réserve Brut

Trzeci szampan okazał się pierwszym z moich trzech faworytów tamtejszego wieczoru. Bardzo wytrawny Blanc de Blancs, czyli 100% chardonnay potwierdził ogólnie przyjęte przekonanie, że najlepszym materiałem dla szampana jest właśnie ten szczep. Tutaj akcent pada na cytrusową świeżość i mineralność, ale załamaną aromatem białych kwiatów. Do owoców morza jak znalazł.

Champagne J. Charpentier Blanc de Blancs

Champagne J. Charpentier Blanc de Blancs

Faworyt numer dwa to Prestige brut – blend 60% pinot noir, 20% meunier I 20% chardonnay. Mamy tu, obok soczystego grejfruta, więcej ciemnych owoców, przede wszystkim czarną porzeczkę i intensywną śliwkę. Bardzo ciekawe, o wysokiej kwasowości, wybitnie do tłustej ryby.

Champagne J. Charpentier Prestige Brut

Champagne J. Charpentier Prestige Brut

Z kolei faworyt numer trzy to szampan rocznikowy – Millésime 2005 Brut. Skład: 45% chardonnay, 40% pinot noir i 15% meunier. Skutkiem 8-letniego starzenia w butelce są maślane i tostowe nuty, które jednocześnie w ustach są zrównoważone wyraźną, cytrusową kwasowością. Bodaj najbardziej zbalansowane wino wieczoru.

Champagne J. Charpentier Millésime 2005 Brut

Champagne J. Charpentier Millésime 2005 Brut

Najpoważniejszym graczem styczniowej degustacji był szampan Pierre Henri zrobiony w 100% z najlepszych owoców szczepu meunier.  Tu już mamy ciemniejszy kolor i beczkowe nuty orzechów, miodu i wanilii, dopełnione soczystym smakiem dojrzałych pomarańczy. Na wyjątkowe okazje i do bardziej złożonych potraw.

Champagne J. Charpentier Pierre Henri

Champagne J. Charpentier Pierre Henri

Podczas degustacji pan Charpentier dużo opowiadał nam o szczegółach produkcji swoich szampanów, jakkolwiek trzeba było go mocno ciągnąć za język, żeby powiedział coś od siebie na temat związanych z nimi doznań organoleptycznych. Ale udało się. Ja co prawda znalazłam swoje ulubione etykiety, ale możliwe, że Wam do gustu przypadnie coś zupełnie innego, niż mi. W każdym razie szampanów Charpentier warto spróbować, zależnie od okazji i nastroju. Pytajcie sommeliera Bon Tonu, Pana Marcina Korpacza, któremu dziękuję za zaproszenie na degustacje.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s