Z ziemi włoskiej do Polski ~ Degustacja win od Ca’Rugate w Bon Ton Wine&Bar 27.11.2014

Większość aktualnej oferty świetnego włoskiego producenta Ca’Rugate  do Bon Tonu przywiózł pan Frederico Polacco (zacne nazwisko!) i razem z panem Marcinem Korpaczem poprowadził bardzo kameralną degustację komentowaną. Pojawiły się wytrawne wina białe i czerwone, dwa wina słodkie i jedna grappa, którą dopiero uczyłam się pić. I powiadam Wam, warto nauczyć się pić grappę.

Firma Ca’Rugate od czterech pokoleń prowadzona jest przez rodzinę Tessarich, a nazwa marki to jednocześnie nazwa wulkanicznego wzgórza w apelacji Soave Classico. Oprócz niej, Ca’Rugate urzęduje również również w apelacjach Valpolicella i Valpolicella Superiore, gdzie produkuje wytrawne, półwytrawne i słodkie wina czerwone. Wszystkie winnice łącznie zajmują 60 ha, a uprawiane są na nich białe garganega i trebbiano di Soave oraz czerwone corvina, rondinella i corvinone.

Zaczynając od białych win, podano nam cztery, z których najbardziej spodobały mi się dwa zgoła różne wina odmianowe ze szczepu garganega. Jedną ich cechą wspólna były kwiatowe nuty i dobra dawka kwasowości. Pierwsze to świeże, mineralne ale jednocześnie zaokrąglone kwiatowymi i migdałowymi nutami San Michele Soave Classico DOC 2013. Wszystkie te cechy były możliwe do osiągnięcia dzięki bazaltowo-gliniastym wulkanicznym glebom oraz wysokim dobowym amplitudom. Takie właśnie warunki lubi szczep garganega, stanowiący podstawę każdego Soave.

San Michele Soave Classico DOC 2013

Ca’Rugate San Michele Soave Classico DOC 2013 © http://www.carugate.it

Drugim moim białym faworytem było bogate Monte Alto Soave Classico 2012. Wino zrobiono z najlepszych i najbardziej dojrzałych winogron, rosnących na glebach również wulkanicznych, ale dodatkowo bogatych w wapń. Dzięki temu ładnie rozwinęły się nuty egzotycznych owoców, białych kwiatów, miodu i owoców głogu. Z kolei dłuższy czas spędzony w beczce wzbogacił bukiet o przytulny aromat wanilii.

Monte Alto Soave Classico 2012

Ca’Rugate Monte Alto Soave Classico 2012 © http://www.carugate.it

Charakterystyki dwóch pozostałych białych win oscylują gdzieś między tymi dwiema skrajnościami – warto spróbować i znaleźć swojego ulubieńca.

Czerwonych win do zdegustowania mieliśmy pięć, z których najbardziej spodobały mi się trzy: jedna Valpolicella Ripasso i dwa Amarone. Valpolicella Ripasso Superiore 2013 przypadła mi do gustu, bo po prostu lubię Ripasso. Bardzo odpowiada mi charakterystyczna mieszanka świeżych i podsuszanych owoców. Wyczujemy dojrzałe wiśnie i śliwki podkręcone czarnym pieprzem, dobrą kwasowością i aksamitnymi taninami.  Winogrona rosły na żwirach z wapiennym podłożem. To jest wino, w którego towarzystwie możemy zajadać się tradycyjnym spaghetti bolognese. O metodzie produkcji Ripasso pisałam w poprzedniej recenzji.

Valpolicella Ripasso Superiore 2013

Valpolicella Ripasso Superiore 2013 © http://www.carugate.it

Dwa kolejne wina o takiej samej nazwie – Amarone della Valpolicella DOCG– były do siebie stosunkowo podobne ze względu na łączącą je słodycz pochodzącą z podsuszanych winogron. Przypomnijmy, że Amarone robi się wyłącznie z takich owoców – stąd pełne ciało, ekstrakt i bogactwo aromatów. Odmiany użyte do produkcji obydwu wersji Amarone to corvina, rondinella i corvinone, rosnące na glebie żwirowo-wapiennej . Nawiasem mówiąc, dowiedziałam się od pana Polacco dosyć ogólnej, ale ciekawej zasady, że białe odmiany najlepiej czują się na ciemnych glebach (glina, bazalt), a czerwone odmiany – na jasnych (wapienie, żwiry). Jasna gleba odbija promienie słoneczne i dodatkowo trzyma ciepło w nocy, wspomagając dojrzewanie winogron, co w przypadku ciemnych odmian jest bardzo pożądane.

Wracając do naszych Amarone, różnią się one co do poziomu wytrawności – Amarone z czarną etykietą ma 15% alkoholu i jest zdecydowanie wytrawne, drugie zaś – z bordową etykietą – ma „tylko” 14% i można je określić jako półwytrawne ze względu na wyczuwalny cukier resztkowy. Pamiętacie, jak polecałam Wam Amarone na randkę? Polecę jeszcze raz – bogactwo czerwonych i czarnych owoców zbalansowane dobrą kwasowością i aromatami beczki. O ile to „bordowe” nadaje się do mięsnego posiłku, to „czarnemu” Amarone lepiej nie przeszkadzać i sączyć je solo. Ale we dwoje. Wybaczcie brak zdjęcia „bordowej” wersji – jest to nowe wino producenta i nie ma go jeszcze na jego stronie. Sama nie mogłam zrobić zdjęć podczas degustacji ze względu na problemy ze sprzętem.

Ca'Rugate Amarone della Valpolicella DOCG

Ca’Rugate Amarone della Valpolicella DOCG © http://www.carugate.it

Na deser mieliśmy dwa świetne Recioto – białe La Perlara di Soave DOCG i czerwone L’Eremita della Valpolicella DOCG. Pierwsze pachniało watą cukrową, wanilią, a smakowało pieczonymi jabłkami i pomimo rozkosznej słodyczy, miało pewną dozę kwasowości, która równoważyła efekt. Czerwone zaskoczyło eleganckimi nutami herbaty earl grey i bergamotki, które harmonijnie współgrały ze smakiem malin i karamboli.

Ca'Rugate La Perlara di Soave DOCG

Ca’Rugate La Perlara di Soave DOCG © http://www.carugate.it

 L'Eremita della Valpolicella DOCG

L’Eremita della Valpolicella DOCG © http://www.carugate.it

Na koniec miałam pierwsze trudne, ale ciekawe spotkanie z grappą. Nie jestem amatorką mocnych alkoholi, ale zauważyłam, że można je docenić, jeśli ma się do czynienia z czymś naprawdę dobrej jakości. Grappa di Amarone, czyli destylat z moszczu przeznaczonego na Amarone, należy, jak mnie poinstruował znajomy, wypić duszkiem na bezdechu, po czym szybko wypuścić parę razy powietrze z ust. Poczujecie wtedy surowość beczki połączoną z elegancją i słodyczą suszonych winogron. Warto.

Ca'Rugate Grappa Di Amarone

Ca’Rugate Grappa Di Amarone © http://www.carugate.it

Raz jeszcze dziękuję organizatorowi za zaproszenie. Nie zawiodłam się i tym razem.

Lista zdegustowanych win Ca’Rugate:
San Michele Soave Classico DOC 2013
Monte Alto Soave Classico DOC 2012
Monte Fiorentine Saove Classico DOC 2013
Studio Veneto Bianco IGT
Rio Albo Valpolicella DOC
Valpolicella Ripasso Superiore 2013
Campo Lavei Valpolicella Superiore DOC
Amarone della Valpolicella DOCG  („czarna” i „bordowa”)
La Perlara Recioto di Soave DOCG
L’Eremita Recioto della Valpolicella DOCG
Grappa di Amarone

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Z ziemi włoskiej do Polski ~ Degustacja win od Ca’Rugate w Bon Ton Wine&Bar 27.11.2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s