Sałatka z jasnych owoców na krzemiennym talerzu ~ Vinařství Krásná Hora Pinot Gris 2013

I jest wreszcie jest recenzja jednego z dwóch win z Krásnej Hory, które miałam przyjemność pić po zbyt długiej przerwie. Tych szczepów w wykonaniu tej winiarni wcześniej nie próbowałam, jednak ich styl jest spójny z innymi białymi winami od tego producenta. Dla przypomnienia – o krasnohorskich winach pisałam tu, tu i tu. Na szczęście dla nas wszystkich, ten pinot jest już od pewnego czasu dostępny w zupełnie uczciwej cenie na winozmoraw.pl – zapłacicie za niego 29,90 zł.

Vinařství Krásná Hora Pinot Gris 2013

Vinařství Krásná Hora Pinot Gris 2013

Wino jest całkiem młode, co widać po bladym, słomkowo-zielonym kolorze. Aromaty bardzo świeże – na pierwszy plan wybija się cytryna z limonką, potem zielone jabłko, soczysta gruszka i morela. To wszystko dopełnione nutami trawiastymi i kwiatowymi w tle. Podobna, soczysta sałatka pojawia się się w ustach – tutaj wspomniane cytrusy, jabłko i gruszka wzbogacone są o słodkie owoce tropikalne. Znaczna kwasowość, lekka mineralność i nuty krzemienne równoważą bujność owoców.

O producencie, cechach siedliska i – szerzej – regionu, z którego pochodzi nasz rześki pinot gris możecie poczytać w moich wcześniejszych recenzjach, o których już wspomniałam. Chciałabym natomiast parę słów poświecić ciekawemu szczepowi, jakim jest właśnie szary pinot. Jest to mutacja pinot noir, która w zasadzie nie jest biała – skórkę ma różową do nawet fioletowej. Natomiast, tak jak jego ciemnoskóry krewniak, jest to odmiana potrafiąca oddać charakterystyczne cechy regionu i terroir, czyli siedliska, w którym rosła i została przetworzona na wino. Pinot gris potrafi być bogaty i cielisty oraz mieć ciemniejszy kolor, jak w Alzacji czy w krajach Nowego Świata (USA, Australia). Może być też lekki i rześki, jak w północnych Włoszech, czy – no właśnie – na Morawach Południowych. Tutaj mamy oczywiście przykład tego drugiego stylu, jakkolwiek soczysty owoc dodaje mu bogatszej struktury i równowagi. Za udostępnienie wina do degustacji dziękuję zarówno producentowi, jak i importerowi!

pinot gris

Winogrona pinot gris podczas malowniczego veraison, czyli okresu, kiedy skórki nabierają rumieńców. © sommelierdan.blogspot.com

Oczy: słomkowo-zielone

Nos: cytryny, limonki, jabłka, gruszki, morele, trawa, białe kwiaty

Usta: wyraźna kwasowość, jabłka, gruszki, owoce tropikalne, cytryny, limonki, mineralne

Ogólna ocena: 5/5

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s