Jeszcze trochę lata nam zostało ~ Nobre Colheita Alvarinho Vinho Verde DOC 2013 z Lidla

Jedziemy dalej z lidlową ofertą win. I tym razem miałam szczęście, bo trafiłam na smaczne Vinho Verde za 18,99 zł. Nie pamiętam zresztą, które Vinho Verde mi ewidentnie nie smakowało – chyba po prostu odpowiada mi ta apelacja, w której produkowane są wina o zbliżonej charakterystyce. Mamy więc znów bardzo rześkie, kwasowe i lekkie wino, które idealnie nadaje się do letnich rybnych potraw, sałatek, czy przystawek, w których królują lekkie białe sery. W słonecznym anturażu każde Vino Verde sprawdza się najlepiej, a lato jeszcze trwa, tak więc skoro jutro sklepy będą już otwarte, to możecie podskoczyć do najbliższego Lidla i spróbować, bo za taką cenę – warto.

Nobre Colheita Alvarinho Vinho Verde DOC 2013

Nobre Colheita Alvarinho Vinho Verde DOC 2013

Lidlowskie alvarinho (które hiszpańscy Galicjanie nazywają albariño) ma słomkowy kolor z zielonymi refleksami, a pachnie kredą, limonką, cytryną, a w szczególności ich skórkami, i wreszcie kwaśnymi papierówkami. Elegancji i złożoności do temu winu kwiatowe tło. W ustach jak już wcześniej wspomniałam – wysoka kwasowość, powtórka z cytrusów i jabłek oraz nieco za krótki, ale wyrazisty, słony finisz. Wino dostaje ode mnie mocną czwórkę za lekkość, świeżość i prostotę, którą w Vinho Verde tak lubię. Gdyby nie ten krótkawy finisz, byłaby piątka. Poza tym nie mogę się do niczego przyczepić.

Miejsce wytworzenia Nobre Colheita jest dokładnie określone – jest to obszar znajdujący się w gminach Monção i Melgaçao, stanowiący odrębny podregion Monção-Melgaçao, na najdalszej północy kraju, już bardzie w głębi lądu. Są to jedne z tych gmin, które mają prawo do umieszczania swoich nazw na butelkach oprócz ogólnego oznaczenia „Vinho Verde”. Charakterystyczne dla tamtejszych winnic jest wytwarzanie win jednoszczepowych, wśród których króluje alvarinho. W tej właśnie odmianie wyspecjalizował się producent Quintas de Melgaçao. Wina z obszaru, o którym mówimy odróżniają się od reszty aromatycznością i solidniejszą budową – stoimy wszak u bram hiszpańskiego regionu Rias Baixas, gdzie – jako albariño – robi się z tego szczepu wina pachnące i świeże, ale dzięki odpowiednio wysokiej kwasowości nadające się do starzenia w butelkach. Wszystkie te cechy można znaleźć w Nobre Colheita i myślę, że szczególnie warto przetestować smakowitość tego wina w towarzystwie lekkiej potrawy.

Oczy: słomkowe, zielone refleksy

Nos: kreda, skórka limonki, skórka cytryny, limonka, cytryna, papierówki, białe kwiaty

Usta: wysoka kwasowość, cytryna, limonka, papierówki, słony finisz

Ogólna ocena: 4/5

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s