Hiszpańska piana ~ Arestel Cava Extra Brut Vintage 2011 z Lidla

Recenzja z pianą w tytule, ale bicia piany w wykonaniu tej cavy za 24,99 zł nie doświadczyłam. Z ulgą uznałam, że można wydać taką sumę na odświeżające wino musujące. Lidl dobrze wpasował się w upalny sezon, niemniej Arestel spokojnie można pić przez cały rok. I – tak jak praktycznie wszystkie wina musujące – do wszystkiego, z naciskiem na owoce morza i ryby.

Arestel Cava Extra Brut Vintage 2011

Arestel Cava Extra Brut Vintage 2011

Jasnożółty Arestel wlał mi się do kieliszka w towarzystwie mnóstwa piany i bąbelków. Te drugie co prawda nie tworzyły eleganckich sznurów pereł, ale grunt, że była ich odpowiednia ilość. Za pierwszym wąchnięciem wyczułam aromaty gruszek, przejrzałych jabłek i lekką nutę drożdżową, którą bardzo lubię w winach musujących wytwarzanych metodą tradycyjną (czyli taką, jak szampany w Szampanii). Po paru chwilach aromaty się odświeżyły i pojawił się ananas i cytrusy. W ustach wino jest pieniste, czyste i rześkie, z wychodzącą na pierwszy plan papierówkową kwasowością. Uwaga! Pije się bardzo lekko, łatwo i przyjemnie, tak więc apeluję o ostrożność, bo bąbelki łatwo udejrzają do głowy, szczególnie w upał!

Z butelki, jak i ze strony producenta możemy dowiedzieć się, że wina firmy Cavas Arestel butelkowane są w Katalonii, w prowincji Sant Sadurní d’Aiola, natomiast możemy się domyślać, że winnice znajdują się w tym samym regionie. Nie ma jednak w tym żadnego podstępu. Z cavą sprawa wygląda bowiem tak, że w całej Hiszpanii znajduje się kilka regionów z oznaczeniem Cava Denominación de Origien, gdzie można produkować to wino przede wszystkim z trzech głównych odmian winogron: parellada, xarel-lo i macabeo. Dopuszczalne w składzie są także chardonnay, subirat i pinot noir w przypadku białych mieszanek. I na koniec dosyć przydatna ciekawostka na temat poziomu wytrawności win musujących – extra brut wcale nie oznacza, że już wytrawniej się nie da. Arestel posiada takie określenie, bo zawiera 6 gramów cukru na litr. Produkuje się jeszcze bardziej – najbardziej wytrawne wersje win musujących o oznaczeniu brut natur, zawierające tylko 3 gramy cukru na litr. Fajnie by było, gdyby Lidl odważył się na tę właśnie wersję, jednak temu prawie na maksa wytrawnemu Arestelowi daję zasłużoną piątkę

Oczy: jasnożółte, duża perlistość, rozproszone bąbelki

Nos: gruszki, przejrzałe jabłka, drożdże, ananas, cytrusy

Usta: pieniste, wysoka kwasowość, papierówki

Ogólna ocena: 5/5

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s