Między gajem oliwnym a owocowym sadem ~ Tenuta Ulisse Unico Montepulciano d’Abruzzo DOP 2011 z Salute!

Mając do czynienia z winem kosztującym ponad 4 dychy zawsze obawiam się, czy jest warte swojej ceny. Wczoraj spróbowałam jednego z bardzo niewielu egzemplarzy ze średnio-wyższej półki, na które ze spokojnym sumieniem można wydać około 50 zł. Dziś o bardzo fajnym winie z rzadkim, szklanym korkiem w ładnej butelce, tej z rodzaju trudnych do sfotografowania. Kupicie na salute.pl za 48 zł.

Tenuta Ulisse Unico Montepulciano d’Abruzzo DOP 2011

Tenuta Ulisse Unico Montepulciano d’Abruzzo DOP 2011

No dobrze, przecież liczy się przede wszystkim wnętrze. Ciemnorubinowe Unico z fioletowymi refleksami nieśmiało, z kwadransu na kwadrans rozwijało ziemisto-owocowe aromaty, z których wywąchałam płatki fiołków, jeżyny, może trochę malin i wiśni. Do tego ciekawy, wędzony bekon. Z czasem nuty alkoholowe przestają tak mocno przebijać, dlatego warto dać temu winu czas, aby odetchnęło. Lekko i zwiewnie nie jest, ale jest za to bardzo elegancko. Podobnie w smaku, jeśli zabierzemy się za Unico zbyt wcześnie, poczęstuje nas zbyt intensywnym alkoholem i zbyt małą ilością owocu, ale z czasem wino się wygładza, zaokrągla i pokazuje swoje bogactwo. Na pierwszy plan wybijają się aksamitne, rozpływające się po całej jamie ustnej taniny. Do tego dobry balans między wyraźną kwasowością a soczystym, ale nie rozbuchanym owocem (wiśnie, jeżyny) i długi finisz, przy którym taniny nie pozwalają o sobie zapomnieć. I jeszcze bardzo przyjemna, lekka słonawość, kojarząca się z wędzonym boczkiem.

Ojczyzną Unico jest Abruzja, czyli najbardziej górzysty region Włoch, położony w środkowej części kraju, stykający się z Adriatykiem. Kraina gajów oliwnych, drzew uginających się od owoców i oszałamiająco aromatycznych ziół. Chodzi konkretnie o okolicę miejscowości Crecchio, gdzie winnice ma producent tego wina, firma Tenuta Ulisse. Teren jest tam pofałdowany z przewagą gleb wapiennych i kamienistych. Klimat jest generalnie śródziemnomorski, jednak zimy są tam, co prawda krótkie, ale mroźne. Ciepłe i długie lata pozwalają owocom winorośli porządnie dojrzeć i w takich warunkach szczególnie dobrze udaje win z takich włoskich szczepów jak montepulciano, negroamaro, sangiovese czy barbery, ale też z „zagranicznego” merlota. Charakterystycznymi cechami Montepulciano d’Abruzzo są głębia koloru i głębia smaku. To i jeszcze trochę znajdziecie w Unico, które jest zrobione właśnie z tego szczepu. Uprzejmie poczęstowała mnie firma Salute!

Abruzzo

Abruzja, czyli kraina, dla wędrowców chętnie wracających do bezpiecznego domu pełnego wina. © http://www.averilstuarthead.com

Oczy: ciemnorubinowe, fioletowe refleksy

Nos: jeżyny, maliny, wiśnie, fiołki, bekon

Usta: taniny, wyrazista kwasowość, wiśnie, jeżyny, długi finisz

Ogólna ocena: 5/5

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s