Spod znaku szarego kamienia ~ Greyrock Hawke’s Bay Sauvignon Blanc 2013 z Biedronki

Kupiłam je, bo: a) to sauvignon blanc, b) pochodzi z Nowej Zelandii oraz c) kosztuje 24,99 zł. Po połączeniu wszystkich trzech punktów powstaje bardzo poważny argument przemawiający za tym, że jednak warto zdecydować się na to wino. Szczególnie, że już wtedy było chwalone parę razy wśród polskich winopisarzy. Być może jestem spóźniona z tą recenzją, bo ogólny hype na Nowy Świat w Biedronce jakby nieco przygasł. Ale zawsze warto przypomnieć Greyrock szczególnie, że butelki na półkach nadal są (przynajmniej w mojej Biedrze). I sezon na szparagi jeszcze trwa, a do szparagów sauvignon blanc pasuje chyba najlepiej! A skąd ten ładny kamień na etykiecie? Sprawdźcie eleganckie dzieła tej rzeźbiarki.

Greyrock Hawke’s Bay Sauvignon Blanc 2013

Greyrock Hawke’s Bay Sauvignon Blanc 2013

Jasnosłomkowe sauvignon blanc pachnie najklasyczniej na świecie agrestem, limonką, grejpfrutem, skórkami cytrusów, świeżo ściętą trawą i – a jakże – mokrymi (zapewne szarymi) kamieniami. Usta też takie, jak trzeba: znów soczysty agrest i grejpfrut – generalnie sporo owocu i całkiem wyraźny cukier resztkowy, wszystko to jednak odpowiednio zbalansowane wyraźną kwasowością, lekką goryczką i średnio długim, słonawym finiszem.

Można przypuszczać, że winogrona miały roku pańskiego 2013 nad Zatoką Hawke całkiem ciepło. Miejsce wytwarzania tego wina znajduje się w okolicy miasta Hastings na zachodnim wybrzeżu nowozelandzkiej Wyspy Północnej. Tam ma swoje winnice producent, firma Greyrock. Hawke’s Bay to jednocześnie nazwa regionu winiarskiego, jakkolwiek nowozelandzkie prawo winiarskie dosyć luźno traktuje podział kraju na regiony i apelacje. Panuje tam umiarkowany, morski klimat, często porównywany do bordoskiego, jednak w Bordeaux jest nieco chłodniej. Gleby są bardzo zróżnicowane, co ma swoje przełożenie na rodzaje winorośli, które się tam uprawia. Akurat w okolicy Hastings występują żwiry pochodzenia aluwialnego, co gwarantuje dobry drenaż wody w tym stosunkowo suchym zakątku kraju. Sauvignon blanc nie jest flagowym szczepem dla tej części Nowej Zelandii – prym wiodą pinot noir, merlot, cabernet franc i cabernet sauvignon, a najpopularniejszą białą odmianą jest chardonnay. Charakterystycznymi cechami win z Nowej Zelandii jest ich mocna struktura i intensywność aromatów. Zdecydowanie są obecne w naszym sauvignon blanc – to będzie bardzo dobrze wydane 24,99.

Hawke's Bay

Winnice, winnice i zaraz ocean. © madmacman.com

Oczy: jasnosłomkowe

Nos: agrest, limonka, grejpfrut, skórki cytrusów, trawa, mokre kamienie

Usta: agrest, grejfrut, wyraźna kwasowość, słonawe

Ogólna ocena: 5/5

Reklamy

8 uwag do wpisu “Spod znaku szarego kamienia ~ Greyrock Hawke’s Bay Sauvignon Blanc 2013 z Biedronki

  1. Pingback: Greyrock po roku ~ Hawke’s Bay Greyrock Sauvignon Blanc 2014 z Biedronki | Raport z win

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s