Jak w Krakowie bilety kasowano ~ I Gala Urodzinowa stowarzyszenia Kobiety i Wino, 28.03.2014

Z góry przepraszam za słabą jakość zdjęć – mój smartfon nie podołał nastrojowemu oświetleniu w krakowskiej Piwnicy Pod Baranami. Dlatego zapraszam do obejrzenia fotorelacji ze spotkania (a szczególnie zdjęć potraw i win) tu, na oficjalnym fanpage’u naszego stowarzyszenia.

Kobiety i Wino, zrzeszające kobiety profesjonalnie i amatorsko zajmujące się winem ma już roczek. W żadnym wypadku nie jest to jednak stowarzyszenie raczkujące. Energiczne prezeski, Monika Bielka-Vescovi i Monika Łazęcka robią wszystko, aby w kobiecym winnym światku działo się coraz więcej i aby było o nim coraz głośniej. Piątkowa uroczystość (która szybko zamieniła się w nieformalne cocktail-party) pokazała, że Kobiety i Wino cieszy się coraz większym zainteresowaniem miłośników wina, nie tylko płci pięknej.

kobiety i wino

Prezes i wiceprezes – Monika Bielka-Vescovi i Monika Łazęcka

kobiety i wino

Basia Lejkowska i gość honorowy – Amadeo Furlan

Konwencja Gali została pomyślana tak, żeby przypominać podróż pociągiem po pięciu stacjach. Każde z pięciu pomieszczeń-stacji w Piwnicy Pod Baranami było dedykowane jednemu smakowi. Wiedzeni przez wesołego konduktora uzbrojonego w semafor, pielgrzymowaliśmy więc od stacji do stacji, pałaszując ze smakiem wyraziste przekąski, które popijaliśmy specjalnie dobranymi do nich winami. W tym miejscu wielki szacunek dla organizatorów i kelnerów, którzy dbali o to, aby każdy gość miał „skasowany bilet”, czyli kieliszek z właściwym dla danej stacji winem. Trudno jest ogarnąć będącą w ciągłym ruchu niemałą gromadę gości.

Najpierw aperitif – młode, aromatyczne i świeżutkie Valditerra Gavi DOCG 2013 pobudziło zmysły. A niebawem zaczęła się podróż – start ze stacji głównej dedykowanej kwaśnemu smakowi. Do ugryzienia dostaliśmy truskawkę i jabłko, a do popicia cudowne Furlan Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene DOCG Millesimato, sprowadzone przez Basię Lejkowską, prowadzącą Restaurację i Winiarnię Vintage. W towarzystwie tańczących na języku bąbelków truskawka stała się bardziej truskawkowa, a jabłko bardziej jabłkowe i trochę mniej kwaśne.

Stacją numer dwa był smak słony i tutaj, obok sera koziego, królowało jedno z moich ulubionych win – vinho verde. Tym razem było to krystalicznie czyste i rześkie Quinta do Ferro Avesso Colheita Seleccionda (rocznik chyba 2012). W ostatni piątek szczep avesso stał się jednym z moich najulubieńszych. Jednak intensywny smak sera trochę je przyćmił – mi wystarczyłoby samo wino, mineralne do tego stopnia, że aż – no właśnie – słonawe.

Valditerra Gavi DOCG 2013

Valditerra Gavi DOCG 2013

kobiety i wino

Ser do vinho verde.

Kolejną stacją był smak gorzki, jednak zaskakująco słodkie (i przepyszne) było połączenie jego reprezentantów – pasztetu z wątróbki i białego wina Emanuella Langhe DOC Favorita 2012. Zdjęcie poniżej zdobyte dzięki uprzejmości pani Kamili Gurdali z firmy Moja Italia, importującej to wino.

Emanuella Langhe DOC Favorita 2012

Emanuella Langhe DOC Favorita 2012

Przedostatnią, i dla wielu smakoszy zapewne najciekawszą stacją, była ta dedykowana tajemniczemu, egzotycznemu smakowi umami, który Japończycy znają od lat. Znajdziemy go na przykład w sosie sojowym. W takim właśnie anturażu pałaszowaliśmy koreczki z pieczonym kurczakiem, marchwią, papryką i małą kukurydzą, popijając je aromatycznym i intensywnym Valditerra FiorDesari Monferrato Rosso DOC 2010. I faktycznie, towarzystwo dobrało się ze sobą tak, że przekąska i wino pięknie się wzajemnie podkreśliły.

Valditerra FiorDesari Monferrato Rosso DOC 2010

Valditerra FiorDesari Monferrato Rosso DOC 2010

I wreszcie ostatnia, słodka stacja, koronująca całą podróż. Wjechał uroczy i pyszny okolicznościowy tort z logo stowarzyszenia. Każda członkini dostała różowego tulipana. W kieliszkach zaś mieliśmy półwytrawne, różowe wino musujące Crémant de Loire Rosé z Domaine Leduc Frouin, produkowane metodą szampańską, a importowane przez Ewę Pariselle, właścicielkę firmy Winnice Loary.

Crémant de Loire Rosé z Domaine Leduc Frouin

Crémant de Loire Rosé z Domaine Leduc Frouin

Urodzinowy tort!

Urodzinowy tort!

Bardzo płynnie przystąpiliśmy do nieformalnej, czysto towarzyskiej części imprezy. Eksplorowaliśmy szwedzki stół oraz stoiska producentów i importerów. Czasu było coraz mniej, a więc między jedną a drugą rozmową z mnóstwem ciekawych osób zdołałam zdegustować tylko kilka win, z których dwa szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwsze z nich to sprowadzony przez firmę Willan Champagne świeży, czysty i owocowy Champagne Jean Comyn Harmonie Chardonnay Brut. Drugie to aksamitne i  intensywnie pachnące różami Montalbera Ruchè di Castagnole Monferrato L’Accento, którego w Polsce niestety (jeszcze) nie uświadczysz. I niestety znów nie zakonotowałam rocznika.

Montalbera Ruchè di Castagnole Monferrato L'Accento

Montalbera Ruchè di Castagnole Monferrato L’Accento

Pod koniec obejrzałam koncert krakowskiego zespołu rockowego Honzator, którego frontmanką i wokalistką jest energetyczna Marta Honzatko i jednocześnie członki naszego stowarzyszenia. Załapałam się też na pokaz salsy. Ani się obejrzałam, a trzeba było już uciekać na autobus do domu – żałuję, że nie zostałam do końca. Ale za to dostałam na drogę butelkę Gavi, z którym za chwilę wrócę myślami do wesołego, winnego pociągu i ich wyjątkowych pasażerów.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Jak w Krakowie bilety kasowano ~ I Gala Urodzinowa stowarzyszenia Kobiety i Wino, 28.03.2014

  1. Bardzo ładne sprawozdanie ale wkradło się kilka istotnych błędów, które warto poprawić a mianowicie : na stacji SŁODKI serwowany był CREMANT de LOIRE ROSE z Domaine Leduc Frouin, wino musujące robione metodą SZAMPAŃSKĄ.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s