Przedświąteczne orzeźwienie ~ Sylvánské zelené suché pozdní sběr 2011 Vitis Moravia

Temperatura na dzień przed Wigilią iście wielkanocna, więc dlaczego nie uraczyć się słomkowo-zielonym, rześkim sylvanerem? Uczyniłam to co prawda nie dziś, ale przedwczoraj, kiedy królowała jesienna słota. Od razu zrobiło się słoneczniej. Byłam zadowolona o tyle, że udał mi się zakup „w ciemno” – już nie pamiętam, gdzie – albo w hipermarkecie, albo w sklepie winiarskim. Jedno jest pewne – wino przywiozłam z Brna, natomiast wyprodukowała je rodzinna firma Vitis Moravia, której winnica mieści się w – rzecz jasna – morawskim regionie winiarskim, w podregionie Mikulovská, w okolicy miejscowości Velké Němčice.

Klimat w tym pagórkowatym rejonie jest ciepły i suchy dzięki wpływom kontynentalnym i jednocześnie śródziemnomorskim. Podłoże zaś jest wapienne – na wapiennych skałach spoczywają iły i lessy takiego samego pochodzenia. Dzięki temu zarówno wiele białych, jak i parę czerwonych uprawianych w Mikulovskiej odmian mają szansę pokazać swoje charakterystyczne cechy.

Tak było w tym przypadku.To – jak już napisałam – słomkowo-zielone sylvánské zelené okazało się rześko cytrynowo-limonkowe w nosie, czemu towarzyszył agrest i nie do końca dojrzałe jabłka. Na języku z kolei  rozpłynęła się krzemienna mineralność schował te 13% alkoholu – to pozostaje tajemnicą produkcji. W każdym razie o tych procentach dawała znać jedynie delikatna goryczka na finiszu, oczywiście pod warunkiem, że wino jest porządnie schłodzone.

Sylvánské zelené suché pozdní sběr 2011 Vitis Moravia

Sylvánské zelené suché pozdní sběr 2011 Vitis Moravia

Generalnie wino nie atakowało ani urozmaiconym bukietem aromatów, ani smaków, ale w przypadku tej odmiany nie możemy postrzegać tego jako wady. Ten sylvaner był bardzo udany, bo pieścił lekką mineralnością i rześkością. O ile mnie pamięć nie myli, w swoich morawskich winnych zapasach mam jeszcze jedno sylvánské zelené, ale już od innego producenta. Będzie więc co porównywać.

Oczy: słomkowo-zielone

Nos: cytryna, limonka, agrest, jabłka

Usta: mineralne, dobra kwasowość, cytrusy

Ogólna ocena: 5/5

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s